Roos Slottje

4 october 1999, Ans Schweigmann

Enige beelden van de solovoltigeur Roos Slottje (vereniging St. Hubertus), zoals zij die, tijdens de internationale wedstrijd (CVI**) in Houten op 2 october 1999, liet zien. Roos Slottje voltigeerde op het paard "Gregor", dat gelongeerd werd door Feline Ginsel.

Roos_a.jpg (19841 bytes)

Gregor, Feline en Roos voor stellen zich op voor het groeten van jury A.

Een bodemsprong aan de buitenkant van het paard. Een moeilijke oefening... Roos_b.jpg (21416 bytes)
Roos_c.jpg (20316 bytes) Roos is duidelijk heel lenig.
Ook zit er duidelijk hoogte (amplitude) in de uitvoering van verbindingen van de ene naar de andere oefening. Deze zogenoemde "amplitude" levert veel punten op bij de uitvoering. Je moet echter eerst de oefening wel goed beheersen om het paard niet te bezeren bij de landing. Aan de rust van Gregor is te zien dat Roos hem geen slechte ervaringen bezorgt. Roos_d.jpg (19086 bytes)
Roos_e.jpg (21285 bytes) Het steun been is licht gebogen om de bewegingen van Gregor op te vangen.
Hier is de vereiste buiging van het steunbeen nog beter te zien. De buiging van het steunbeen is een essentieel verschil met de uitvoering van een dergelijke oefening in de gymnastiek. Daar beweegt de vloer niet. Bij voltige beweegt het paard en reageert het paard op spanning, hangen en klemmen van de voltigeur. Door de buiging van het steunbeen kan de beweging van het paard worden geabsorbeerd en de hoding (vanaf de heup) stil worden gehouden. Het gebogen steunbeen fungeert als een soort 'Schokdemper" voor zowel de voltigeur als het paard. Roos_f.jpg (20137 bytes)
Roos_g.jpg (11165 bytes) Een goede kur bevat oefeningen in alle richtingen ten opzichte van het paard. Hier een relatief eenvoudige oefening heel mooi uitgevoerd.
Behalve statische oefeningen bevat een goed samengestelde kur ook dynamische oefeningen zoals de bodemsprong, verbindingen tussen oefeningen of zoals bijvoorbeeld deze rol van Roos op Gregor. Roos_h.jpg (17701 bytes)
Roos_i.jpg (15686 bytes) Dit is ook een paardvriendelijke vrije oefening. In deze houding kan de voltigeur nergens klemmen of hangen aan het paard. Ieder evenwichts verlies is direct zichtbaar.

 

Terug "Foto reportages"


U kunt ons bereiken op info@voltige.nl
Onderwerp zoeken? Kijk in de Inhoudsopgave
Deze pagina hoort bij De Nederlandse Voltige Site
Sponsor van de site is Interactive Network Systems