Marijke Bakker

4 october 1999, Ans Schweigmann

Enige beelden van de solovoltigeur Marijke Bakker (vereniging Noord Oost Polder), zoals zij die, tijdens de internationale wedstrijd (CVI**) in Houten op 2 october 1999, liet zien. Marijke Bakker voltigeerde op het paard "Paolo", dat gelongeerd werd door Annelies Slingerland.

Standvlag voorwaarts

Een perfect uitgevoerde standvlag. De voet plat en volledig aangesloten op het paard, waardoor het gewicht gelijkmatig over de hele voet wordt verdeeld. Armen en steunbeen zijn licht gebogen om de bewegingen van het paard te kunnen volgen (absorberen als een soort schokdemper voor paard en voltigeur). De houding "boven-lijn" is  technisch (biomechanisch) perfect; het been is in het verlengde van de rug/ heup en niet verdraaid in de heup/rug.

Een mooi uitgevoerde verbinding naar de volgende vrije balans (statische) oefening. Zwaai naar de hals
Knielen binnenwaarts Nu voorzichtig de armen in de juiste houding brengen.

Een goede kür bevat afwisseling in de bewegingsrichting. Bijvoorbeeld voorwaarts, zijwaarts (met gezicht naar binnen of naar buiten) en rugwaarts.

Dergelijke "vrije' oefeningen zijn zeer paard-vriendelijk. In deze houding kan de voltigeur nooit klemmen. Het gaat hierbij echt om het evenwicht van de voltigeur en of deze ontspannen de bewegingen van het paard kan volgen. De geringste spanning leidt tot evenwichtsverlies, hetgeen direct resulteert in een val. Knielen binnenwaarts
Buik voorwaarts Hier houdt Marijke nog de binnengreep vast. De oefening wordt moeilijker als ook deze binnengreep kan worden losgelaten. Hangen aan het paard is dan niet meer mogelijk en het perfecte evenwicht wordt dan zichtbaar.
Dwars staan is een geliefde oefening omdat van daaruit allerlei afsprongen kunnen plaatsvinden. Voorwaarts staan wordt in de kür niet meer gerekend tot een oefening omdat gewoon voorwaarts staan een verplichte oefening is.

Om de oefening te laten meetellen moeten beide voeten met de tenen naar binnen op het paard staan. Marijke houdt hier nog een voet in de beugel. Daardoor telt deze oefning tijdens een wedstrijd niet mee. Echter je moet ergens beginnen

Staan binnenwaarts
Standvlag rugwaarts op de hals Nogmaals een perfect uitgevoerde standvlag maar nu rugwaarts en daarbij wordt ook nog een arm uitgestoken .....
Let op de noodzakelijke buiging van steunbeen en -arm. Deze buiging maakt het mogelijk om de bewegingen van het paard te absorberen. De houding van het vrije arm en been kan daardoor stil worden gehouden.

Deze gebogen uitvoering van steunbeen en -arm is het essentiele verschil met een uitvoering in de gymnastiek sport. Een balk beweegt niet, voelt niets en kan ook niet plotseling sneller of langzamer gaan....

Standvlag rugwaarts los op de hals

 

Terug "Foto reportages"


U kunt ons bereiken op info@voltige.nl
Onderwerp zoeken? Kijk in de Inhoudsopgave
Deze pagina hoort bij De Nederlandse Voltige Site
Sponsor van de site is Interactive Network Systems