Ronald van Cronenburg

31 augustus 1999, Ans Schweigmann

Enige oefeningen van solovoltigeur Ronald van Cronenburg, zoals hij die, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voltigeren 1999, liet zien. Ronald voltigeerde op het paard "Paolo", dat gelongeerd werd door Annelies Slingerland.

Opname Joop en Ans schweigmann Links: De verplichte oefening "Staan"

Onder: Vrije oefeningen uit de kür.
Beide oefeningen zijn typische evenwichtsoefeningen conform de moderne opvattingen, die van voltige meer paardensport moeten maken:

De voltigeur houdt zich nergens vast aan grepen, lussen of dekje.

Evenwichtsverlies kan, bij dergelijke oefeningen niet worden gecamoufleerd door hangen/trekken aan lussen/grepen. Voor het paard is dit plezierig: het paard wordt door evenwichtsverlies van de voltigeur niet uit balans gebracht. De voltigeur valt gewoon naar beneden.

Opname Joop en Ans Schweigmann

opname Joop en Ans Schweigmann Voor de voltigeur is een dergelijke oefening een risico: hij moet de oefening echt beheersen !!!!

Gelukkig ervaren de paarden dergelijke oefeningen als plezierig en kunnen door het evenwicht van de voltigeur ook makkelijker galopperen.

Vanwege deze laatste reden zijn dergelijke statische oefeningen paardvriendelijk en daarmee een verbetering van de voltigesport.

Natuurlijk kunnen niet alle statische oefeningen worden uitgevoerd zonder gebruik van grepen of lussen.  Echter, hoe minimaler het gebruik van lussen of grepen is, hoe beter de oefening is voor het paard. Bij onderstaande oefeningen is te zien hoe Ronald het gebruik van lussen en grepen tot een minimum probeert te beperken.

Opname Joop en Ans Schweigmann

Opname Joop en Ans Schweigmann

Terug naar "Uitslag NK 1999"


U kunt ons bereiken op info@voltige.nl
Onderwerp zoeken? Kijk in de Inhoudsopgave
Deze pagina hoort bij De Nederlandse Voltige Site
Sponsor van de site is Interactive Network Systems