Floor Bouwman

2 september 2000, Ans Schweigmann

Enige beelden van het onderdeel "KŁr" (vrije oefeningen) van Floor Bouwman, zoals zij die tijdens de Nederlandse Kampioenschappen (KNF) Voltigeren 2000 in Ermelo, liet zien. Floor voltigeerde op het paard "Gusta", dat gelongeerd werd door Ria van Stralen.

Floor tijdens het begin van de verplichte oefeningen. De beoordeling begint bij de opsprong. Bij perfecte uitvoering van de opsprong dienen op het hoogste punt van de zwaai de heupen boven de grepen te zijn, de armen gestrekt en de rug en benen in het verlengde van de armen. Als het ware een handstand met een been, terwijl het andere been (binnen been) naar benden hangt tegen de singel.

Bij deze opname is Floor nog een eind verwijderd van de perfecte opsprong. Echter, de heupen zijn duidelijk hoger dan het paard, wat betekent dat het in ieder geval een paardvriendlijke opsprong is zonder hangen en trekken.
Opsprong
Eerste deel schaar Bij deze opname is te zien dat Floor streeft naar een perfecte techniek. De armen zijn bijna gestrekt, nu nog tot bijna handstand komen. Dat laatste kan alleen door op het juiste moment van de galop, in en met de beweging van het paard, de benen feller op te zwaaien. Dat kost echter veel dynamische beenkracht en dus veel training.
Het tweede deel van de schaar wordt door Floor bijna perfect uitgevoerd bij deze opname. De heupen dienen even hoog te komen als de schouders en de armen dienen gestrekt te zijn op het hoogste punt, het draaimoment. Tweede deel schaar
KLeermakerszit rugwaarts Deze kleermakerszit rugwaarts is een echte voltige-oefening. In deze houding is het niet mogelijk ergens te klemmen. Dit betekent dus dat Floor op dit moment duidelijk laat zien dat ze onafhakelijk kan balanceren op een galopperend paard. Dit onafhankelijke evenwicht is een noodzakelijke basisvaardigheid van iedere ruiter. Echter bij het gewoon zitten in rijzit is het mogelijk met de benen aan het paard vast te klemmen en zo te voorkomen dat je valt. In deze kleermakerszit kan Floor zich nergens vastklemmen en kan ze alleen blijven zitten door haar eigen onafhanklijke evenwicht.
Ook hier is te zien dat Floor zich nergens aan vasthoudt, waarmee ze aantoont dat ze onafhankelijk balanceert in deze houding. Spried buiklig binnenwaarts
Vlag rugwaarts Een mooi uitgevoerde vlag rugwaarts waarbij been en arm in het verlengde zijn van de huep en schouder en het steunbeen en -arm licht gebogen om de bewegingen van het paard te kunnen opvangen en volgen.
Ook de verbindingen tussen twee oefeningen, zoals hier van een schouderstand binnenwaarts naar buiklig dienen zoals hier beheerst, als een oefening te worden uitgevoerd. Schouderstand binnenwaarts
Staan binnenwaarts Het staan in alle richtingen (voorwaarts, binnenwaarts, rugwaarts en buitenwaarts) behoort tot de profiel elementen. Profielelemenetn zijn oefeningen die in wedstrijden veel voorkomen. Vanuit het staan kunnen allerlei andere oefeningen worden gedaan. Daarnaast is staan een oefening die alleen maar in onafhankelijk evenwicht kan worden uitgevoerd. De voltigeur kan zich nergens aan vastklemmen.

Bij de volgende foto's is te zien hoe Floor van het staan binnenwaarts draait naar het staan rugwaarts en daarna aantoont dat ze het staan voorwaarts meer dan gemiddeld beheerst.
Een mooie basis houding, waarbij de voeten plat op het paard staan, de knieŽn licht gebogen zijn om de bewegingen van het paard als een soort schokdemper te kunnen opvangen, en het bovenlichaam recht. Staan rugwaarts
Staan rugwaarts Hier laat Floor zien dat ze tijdens het onafhankelijk balanceren (evenwicht) ook nog haar armen onafhankelijk kan bewegen in het ritme van het paard. Onafhankelijk bewegen wil zeggen dat als je een arm of been beweegt de andere arnmen en benen niet mee bewegen, maar ondertussen bezig zijn met het balanceren, een andere beweging dus. Dit onafhankelijk bewegen tijdens het onafhankelijk balanceren is het allergrootste doel van iedere ruiter en dus ook van de voltigesport.
Natuurlijk is staan op 1 been moeilijker dan op twee benen. Het steunvlak is smaller. Deze oefening wordt veel vertoond, mischien wel veel geprobeerd, maar hier lukt het Floor aardig goed. Staan op 1-been voorwaarts
Afsprong voorwaarts buitenwaarts Een variatie op een rechtstandige afsprong kan gemaakt worden door op het hoogste punt (dode punt) van de sprong, een bepaalde houding aan te nemen, zoals, hurken, spreiden of spreidhoeken.

Terug naar "Foto reportages"


U kunt ons bereiken op info@voltige.nl
Onderwerp zoeken? Kijk in de Inhoudsopgave
Deze pagina hoort bij De Nederlandse Voltige Site
Sponsor van de site is Interactive Network Systems