Daphne Tap

Oktober 2000, Ans Schweigmann

Enige beelden van het onderdeel "Kur" uitgevoerd door Daphne Tap tijdens de buurlandenwedstrijd in Houten in oktober 2000. Daphne voltigeerde op het paard "Mastor", dat gelongeerd werd door Bennie Scharenborg.

Daphne heeft een zeer gevarieerde kur wat betreft de richting en positie ten opzichte van het paard. 

Daarnaast heeft zij veel paardvriendelijk oefeningen, die zijn gebaseerd op onafhankelijk evenwicht.

Variatie en expressiviteit  brengt ze aan door verschillende arm- en been houdingen en -bewegingen.

Buik binnenwaarts
Hurken binnenwaarts Vanuit de buiklig, waarbij de moeilijkheid kan variŽren door een of twee armen los te laten, kan eenvoudig via het binnenwaarts knielen naar een oefening als de binnenwaartse vlag worden toegewerkt of doorhurken en daarna de volgende oefening...
De kaars binnenwaarts krijgt door variatie in arm- en beenbeweging een ander karakter. De manier van bewegen en de expressie van het gezicht geven een oefening een persoonlijk uitstraling. Bij oefeningen als de kaars is het gezicht niet goed zichtbaar en zijn de expressiemogelijkheden beperkt tot arm- en beenbewegingen. Kaars binnenwaarts
Draai naar de hals Vanuit de binnenwaartse vlag besteedt Daphne veel aandacht aan het mooi uitvoeren van de verbinding naar de volgende oefening op de hals.
Ook hier is de armbeweging expressief, maar toch weer anders dan bij de binnenwaartse kaars en vlag. Knielen rugwaarts
Spreid-buik-lig Ook deze oefening wordt mooi en expressief uitgevoerd door Daphne. De moeilijkheid kan worden verhoogd door beide armen los te laten. Op dat moment wordt het echte onafhankelijke evenwicht bereikt, waar ruiters en dus ook voltigeurs zo hard voor oefenen. Zo te zien is Daphne bijna zo ver dat ze deze oefening in de hoogste moeilijkheid graad kan uitvoeren.

 

De basisvaardigheid om te leren rijden is onafhankelijk evenwicht (nergens aan vastklemmen) en onafhankelijk bewegen (armen en benen kunnen tegelijk onafhankelijk van elkaar in diverse richtingen bewegen). Met betrekking tot het paard dienen alle bewegingen dan ook nog eens in het galopritme van het paard te worden uitgevoerd.

Daphne laat zien dat zij dit allemaal beheerst door vanuit het knielen, via prinsenstand (hiernaast) zonder het vastpakken............ 

Prinsenstand
Van prinsenstand naar staan te gaan staan en daarna heel ontspannen te blijven staan.
Een prachtige ontspannen houding na deze moeilijke onafhankelijke opbouw vanuit het knielen.

 

Een variatie op een standaard oefening kan op verschillende manieren worden bereikt. Door richting, arm- en beenhouding, arm en been bewegingen. 

In de turnsport is het strekken van de armen en benen noodzakelijk om vormspanning te behouden. Bij voltigeren moet vormspanning beperkt blijven omdat het paard spanning onplezierig vindt en daarop reageert. Dit is hier goed te zien doordat staan alleen maar mogelijk is met licht gebogen benen.

Staan voorwaarts
Standvlag Vanuit de turnsport zijn we gewend aan rechte armen en benen, daar is het ook functioneel. Bij de voltigesport dienen steunarmen en benen iets gebogen te zijn om de bewegingen van het paard te kunnen opvangen. 

Daphne maakt hiervan gebruik door bewust de standaard standvlag met gebogen armen en benen uit te voeren. Een dergelijke variatie is extra leuk na een oefening met een klassieke rechte arm of beenhouding.

En daarna bijvoorbeeld weer een klassieke rechte been uitvoering.....
Spreidspong af en een afsprong waarin Daphne laat zien dat ze over voldoende actieve lenigheid bezit om uitvoering van de oefening van extra wijdte en hoogte te voorzien.

Terug naar "Foto reportages"


U kunt ons bereiken op info@voltige.nl
Onderwerp zoeken? Kijk in de Inhoudsopgave
Deze pagina hoort bij De Nederlandse Voltige Site
Sponsor van de site is Interactive Network Systems