Actueel nieuws
 • Nationale herentraining
 • Wil jij voltige-instructeur worden?
 • Voltigewedstrijd Jumping Amsterdam groot succes!
 • Carola Sneekes verstevigt positie in Wereldbeker cyclus voltige
 • Carola Sneekes op jacht naar plaats in Wereldbeker finale voltige
 • Regio trainingen Zuid zoekt deelnemers
 • Bijscholing voltige gericht op equitherapie
 • Geslaagde voltige instuif in Empe
 • Carola Sneekes topsport in Zuidbroek
 • Bijscholing voltige instructeurs
 • Voltigeur Carola Sneekes schrijft geschiedenis in Parijs
 • Veel Nederlandse inbreng Wereldbeker Parijs
 • Voltige op Jumping Amsterdam!
 • Presentatie Voltige geeft plezier
 • Wedstrijdkalender 2013
 • Forum benoemd
 • Criteria starten CVI's 2013
 • Programma extra ledenvergadering 18 november
 • Wereldbeker voltige gaat van start!
 • Instuifdag VV de Wittegheit
 •     
  Vorige Volgende
  Voltige
  30-1-2013 Nationale herentraining

  Op zondag 3 maart 2013 organiseren de Voltigeheren de vierde Nationale Herentraining op het KNHS-centrum te Ermelo. Het doel van deze herentraining is om de mannelijke voltigeurs te laten zien en voelen dat ze er in de voltigesport niet alleen voor staan. 

  We hopen natuurlijk ook dat er veel wordt geleerd, zodat het niveau van de mannen in Nederland nog hoger wordt. De vorige trainingen werden zeer goed bezocht. En met elke training die we houden, komen we dichter bij ons doel.

  Van de basis tot de top
  "Iedere jongen die voltigeert, mag op de Nationale Herentraining komen. Iedereen is welkom, van basis tot top. Want trainen doe je om beter te worden. Daar willen wij graag bij helpen met een extra training. Het is gezellig, je leert andere jongens kennen en je krijgt training van ex-voltigeurs die vroeger ook aan de top hebben gevoltigeerd."

  Sneeuwbaleffect
  De vorige drie Nationale Herentrainingen waren een groot succes! Want elke keer komen er nieuwe jongens en mannen bij. Dat is ook wat we graag willen, dat iedereen die komt op de volgende training nog meer jongens meeneemt. Ook dit jaar hopen we weer op een mooie opkomst.

  Voltigepaarden gezocht
  Om op het paard te kunnen trainen, zijn uiteraard voltigepaarden nodig. Heb je een goed en ervaren voltigepaard met longeur en wil je ze voor deze dag beschikbaar stellen? Stuur dan een mailtje naar voltigeheren@gmail.com.

  Deelnemen
  Iedere voltigerende jongen in Nederland, is welkom dus geef je nu op! Stuur jouw onderstaande gevraagde gevens op naar voltigeheren@gmail.com .En wij zullen een bevestiging sturen van deelname en dan zien wij jou zondag 3 maart in Ermelo!

  Naam:
  Achternaam:
  Leeftijd:
  Vereniging:
  Niveau/Ervaring:
  E-mail adres:
  Telefoon nummer:
  Contact persoon:
  Neem je een paard mee? ja/nee

  KNHS
  21-1-2013 Wil jij voltige-instructeur worden?
  Geef je dan nu op voor de module Lesgeven Voltige. Deze module maakt onderdeel uit van de vooropleiding voor
  voltigeinstructeur.
  De module bestaat uit 7 lessen, plus een stage van 8 uur en gaat van start in week 14 (de eerste week van april 2013). De module kost € 275 en inschrijven kan nog tot 15 februari 2013. De vooropleiding voor voltigeinstructeur bestaat naast de module Lesgeven Voltige uit de modules Voeding en gezondheid, Omgang, verzorging en praktische paardenkennis en Longeren.

  Voor deze modules kun je je vanaf half februari aanmelden voor de rechtstreekse examens in april/mei.

  Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/opleidingen
  Voltige
  20-1-2013 Voltigewedstrijd Jumping Amsterdam groot succes!
  Voor het eerst in de geschiedenis stond een voltigewedstrijd op het programma van Jumping Amsterdam. Tijdens de Novotel
  Jumpertjes kinderochtend streden 6 solisten en 2 teams om de winst. In een prachtige arena lieten zij hun kür zien aan het jonge en enthousiaste publiek.

  Bij de solisten wist Dustin Wilschut met zijn paard Zigoto, gelongeerd door zijn moeder Patricia te winnen, vlak voor Kevin van Kershaver op Pinoro.

  Team de Wittegheit liet op hun paard Triple met aan de longe Meta Jans, een prachtige kür zien op het thema "de vier
  jaargetijden", daarmee werd Team Roy Rogers verslagen.
  Kader
  19-1-2013 Carola Sneekes verstevigt positie in Wereldbeker cyclus voltige
  Afgelopen vrijdag en zaterdag heeft Carola Sneekes (Callantsoog) met twee gedegen optredens tijdens de Wereldbeker Voltige in Leipzig (GER) haar positie verstevigd in de ranking.

  Hoog waren de verwachtingen nadat ze in Parijs als eerste Nederlandse voltigeur in de geschiedenis een Wereldbekerwedstrijd wist te winnen. Op Nolan met longeur Marjo Sneekes, stond ze in Leipzig aan de start. Waar ze in de eerste ronde een paar kleine foutjes had, wist ze in de 2e ronde een keurige kür te tonen. Resulterend in een 4e plaats overall.

  Koen Akkerman (Randwijk) had met zijn paard Wiseguy minder geluk. Wiseguy was erg gespannen in de ring, waardoor Koen niet alle oefeningen optimaal kon uitvoeren.

  Beide voltigeurs gaan zich nu voorbereiden op de laatste wedstrijd in deze wereldbekercyclus in het Franse Bordeaux. Daarna zal duidelijk zijn wie zich heeft gekwalificeerd voor de Wereldbeker Finale in Braunschweig (GER) in maart.

  Alle uitslagen van de WB in Leipzig zijn te vinden op www.engarde.de.
  Kader
  16-1-2013 Carola Sneekes op jacht naar plaats in Wereldbeker finale voltige
  Soliste Carola Sneekes kan komend weekend tijdens de wereldbekerwedstrijd voltige in het Duitse Leipzig een belangrijke stap zetten richting de wereldbeker finale in maart.
  Na twee wedstrijden bezet zij de 4e plaats. De top 6 in het eindklassement plaatst zich voor de finale die van 14-16 maart in Braunschweig(GER) plaats vindt.  “De afgelopen weken heb ik mijn kür verfijnd, na de winst in Parijs hoop ik opnieuw een goed resultaat neer te zetten”.

  Voor Koen Akkerman is het de 2e  start in een wereldbekerwedstrijd, hij hoopt het goede gevoel, opgedaan tijdens de wereldbeker in Parijs een mooi vervolg te kunnen geven. Diede Pierik en Esther Sneekes hebben beiden van de organisatie een wildcard gekregen, wat hun de unieke kans biedt om op dit podium ervaring op te doen.

  De wedstrijd is via livestream te volgen: www.clipmyhorse.de
  Kijk voor het programma en startlijst op www.engarde.de

  KNHS Voltige Vereniging
  10-1-2013 Regio trainingen Zuid zoekt deelnemers
  Na lang beraad is ook regio zuid erin geslaagd om regiotrainingen voor uw voltigeurs te organiseren. Turnvereniging "De Meere" stelt Trainer, turnhal en toestellen bereid om trainingen te verzorgen.
  Wanneer er voldoende deelnemers zijn kan gestart worden met de trainingen. Geef je snel op bij regiocoördinator Janneke Langen (regiozuid@live.nl)

  Kijk voor meer informatie op de regiotrainingen pagina!!!
  Voltige
  5-1-2013 Bijscholing voltige gericht op equitherapie
  Op vrijdag 11 januari organiseert VOF D'n Hoef een bijscholing voor voltigetrainers in Lierop.                                                                           

  De bijscholing is met name voor trainers die de voltige op het laagste niveau beoefenen. De nadruk zal liggen op de implementatie van de voltige in de equitherapie.
   
  Onderwerpen:
  -De ideale indeling van een voltigetraining. (Hoe profiteren de voltigeurs optimaal van een uur voltige, uitgedrukt in minimale wachttijd en optimale bewegingsinzet van de voltigeurs).
  -Longeren van een paard in stap, draf en galop, met en zonder voltigeurs.
  -Lesgeven met meerdere voltigeurs tegelijk op de oefenton en op het paard. Begin maken met de kür.                                 

  De kosten per deelnemer bedragen 20,00 euro. Voor deze bijscholing zijn KNHS licentiepunten te verdienen. Meer informatie is te verkrijgen via Hansje Welten: info@dnhoef.nl
  Voltige
  4-1-2013 Geslaagde voltige instuif in Empe
  Bij de oprichting in oktober 2010 van een voltigeafdeling bij de Oortveldruiters in Empe, heeft Koen Akkerman enkele demonstraties en gastlessen verzorgd. Ook daarna zijn de contacten goed gebleven en dat heeft geresulteerd in de afspraak, om op zaterdag 29 december een instuif te organiseren. De afdeling voltige van de Oortveldruiters floreert en is niet meer weg te denken uit Empe. Bovendien beschikken ze over een ruime binnenmanege, die zeer makkelijk bereikbaar is, en over een bestuur dat de voltige een warm hart toedraagt. Het beschikbaar stellen van de manege was geen enkel probleem, al waren er wel enkele ruiters die graag op dat tijdstip hadden gereden. Elke week trainen 20 voltigeurs vol enthousiasme; er wordt alleen verzuimd als het echt niet anders kan. De Oortveldruiters timmeren ook flink aan de weg (zie ook PaardenSport van december 2012) en dat heeft er toe geleid dat men ook bij de manege in Voorst enthousiast is geworden en daar ook met voltigelessen zijn gestart. Met een groepje voltigeurs in Welsum, dat buiten de KNHS-organisatie voltigeert, zijn goede contacten ontstaan.

  Er hebben zich in totaal 31 voltigeurs gemeld voor de instuif. Van de Oorveldruiters waren  er 15 voltigeurs, de rest kwam van de manege in Voorst, vanuit Welsum, van De Kasteelruiters uit Hemmen en van de Nieuwe Heuvel uit Lunteren. Het niveau van de voltigeurs liep niet ver uiteen. De meesten konden een E-plicht al redelijk uitvoeren. Koen bracht Caston ten Hove, Quincy Felicia, en Fieke van Lith mee.  Nadat er eerst ruim aandacht was voor de warming up en een aantal voor de voltigesport belangrijke turnoefeningen, zoals reken en strekken, handstand, spagaat, split, radslag, push-ups, etc. werden uitgevoerd, werd de groep verdeeld in 6 kleinere groepjes. Door de groepjes niet te groot te maken kwamen alle voltigeurs regelmatig aan de beurt en hoefden niet lang stil te staan in verband ook met de temperatuur, die gelukkig niet al te laag was. Er werd veel aandacht besteed aan de moeilijke onderdelen van de plicht, zoals de opsprong en het opzwaaien. Vooral de juiste lichaamsspanning blijft een moeilijk punt, wat veel aandacht verdient. De Oortveldruiters beschikken, dankzij de grote inzet van een van de ouders, sinds kort ook over een galopperende oefenton. Dit is vooral voor het trainen van de vrije oefeningen een waardevol hulpmiddel. De Oortveldvoltigeurs hadden uiteraard al verschillende keren op deze bewegende ton geoefend. Voor de andere voltigeurs was dit nieuw en er werd door hen gretig gebruik van gemaakt. Koen, Caston en Quincy konden het natuurlijk niet laten om ook een demonstratie van hun kunnen te geven. Voor degenen die nog nooit bij voltige van dit niveau aanwezig waren was het wel een openbaring en zeer goed voor de motivatie.

  Tot slot kregen alle groepen de gelegenheid om het geleerde ook op het paard te oefenen. Veel voltigeurs wilden graag aan de gastinstructeurs laten zien wat ze al als vrije oefening konden. Met nog wat aanwijzingen kunnen ze daaraan verder werken. Tot slot was er nog aandacht voor de cooling-down, waarna de voltigeurs voldaan naar huis gingen. Tijdens een korte evaluatie bleek wel dat zo’n instuif voor herhaling vatbaar is en tot een traditie kan uitgroeien. Alle aanwezigen hebben de datum 28 december 2013 in hun agenda geblokkeerd voor de oliebolleninstuif in Empe. Uit de nu opgedane ervaring blijkt dat dan ongeveer 60 voltigeurs zullen kunnen deelnemen.
  Voltige
  20-12-2012 Carola Sneekes topsport in Zuidbroek
  ZUIDBROEK - In haar trainingspak oogt Carola Sneekes (27) fragiel, maar zodra ze haar showoutfit aantrekt, zie je hoe gespierd ze in werkelijkheid is. Terwijl hengst Nolan gehoorzaam rondjes draaft, trekt Carola zich aan de beugels op tot stand. Staand op de rug van het paard maakt ze een handstand, zwaait via zijn flanken terug naar een zittende positie om vervolgens weer over zijn rug te rollen, op te springen en zelfs even door de lucht te zweven.

  Voltige, heet deze tak van sport en Carola Sneekes behoort tot de wereldtop. Als soliste is ze al zes jaar de nummer 1 van
  Nederland en ook als duo met zus Esther won ze goud. Begin december was Sneekes de eerste Nederlandse die een wereldbekerwedstrijd won.

  Voor de show op het Internationaal Indoor Concours Hippique Veendam in Zuidbroek is ze speciaal uit Frankrijk gekomen. Daar
  traint ze bij Rob de Bruin, voormalig bondscoach voltige bij de KNHS. Kennis uit het buitenland “We trainen ook thuis, in Callantsoog,” vertelt Carola, “maar in Nederland is de sport niet zo groot. Daarom halen we veel kennis uit het buitenland. In Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland wordt veel meer gevoltigeerd. In Duitsland moet je zelfs eerst voltigelessen hebben gehad om gewone paardrijlessen te mogen volgen. Je leert er namelijk veel van over de beweging
  van het paard, je balans vinden en meebewegen.

  Er zijn in Nederland best veel kinderen en jongeren die voltigeren, maar slechts 1.000 daarvan beoefenen de sport in wedstrijdverband.”

  Je kunt al beginnen met voltige als je 6 jaar bent. Er wordt altijd in teams getraind. Eerst ben je ‘vlieger’, wat inhoudt dat je op het paard de lucht in gaat, vastgehouden door grotere partners. Zij hebben kracht en evenwichtsgevoel nodig om de vliegers goed te kunnen begeleiden. Naarmate je groeit verandert je positie binnen een team.

  “Dat is het mooie van deze sport: er is altijd een plek voor je,” vertelt Carola. “Voltige is over de hele linie een zeer sociale sport. Zelfs bij internationale wedstrijden vindt niemand het een probleem om z’n paard uit te lenen als het paard van een concurrent niet fit is, of de lange reis niet kan maken.”

  Wat Carola aanspreekt in voltige is de samenwerking met het paard. “Bij springen of dressuur, wat ik ook graag doe, zit
  altijd iets van dwang. Je kunt een paard dwingen om iets te doen wat hij niet wil. Daar is bij voltige geen sprake van. Het paard moet het zelf leuk vinden.
  Het is een misverstand dat alleen kalme paarden geschikt zijn voor voltige. Natuurlijk, je moet geen nerveuze Arabier
  nemen, maar beweeglijke paarden zijn beter dan hele rustige omdat ze makkelijker met je meebewegen.”

  Aanvankelijk vond Sneekes de verplichte kür het leukst. “Heel technisch: je hebt een aantal oefeningen dat je steeds verder
  perfectioneert. Aan het begin van het jaar dacht ik altijd: “Dat leer ik nooit!” en aan het eind van het jaar kon ik alles. Je zag de progressie.

  Tegenwoordig geniet ik meer van de vrije kür, omdat je er meer van jezelf kunt laten zien. Dat durfde ik vroeger niet, maar ik heb nu meer zelfvertrouwen.”

  Carola denkt nog niet aan stoppen. “Het is altijd de vraag of we genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen voor trainingskampen en dergelijke. Bovendien begin ik binnenkort met mijn co-schappen (ze studeert geneeskunde met een Topsportregeling, red.) en ik weet niet of ik een en ander kan combineren. Maar het liefst ga ik door zo lang ik kan.”
  (bron:www.veendammer.nl)

  Voltige
  19-12-2012 Bijscholing voltige instructeurs

  Juryleden en trainers Rob de Bruin en José Oost organiseren op 27 januari 2013 (10-13u) op Manege de Burght te Barneveld de bijscholing “Voltige gezien door jury ogen”.

  Onderwerpen tijdens deze bijscholing zijn: Welke cijfers geeft een jurylid voor de verplichte oefeningen en waarom, uitleg van de wedstrijdprotocollen en de veel voorkomende opmerkingen en het gezamenlijk bekijken van de kür op de ton of op video met de woordelijke beoordeling van een jurylid.

   

  Er is geen maximaal aantal deelnemers, inschrijven kan alleen per e-mail: joseoost@hotmail.com tot 20 januari! Kosten per deelnemer: 10,00 euro (inclusief een koffie of thee). De bijscholing telt mee voor licentiepunten.

  Kader
  9-12-2012 Voltigeur Carola Sneekes schrijft geschiedenis in Parijs
  Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Parijs heeft Carola Sneekes laten zien dat er met haar niet te sollen valt: beide rondes eindigde de studente medicijnen uit Callantsoog met ruime afstand voor haar concurrenten.

  Sneekes turnde op paard Nolan (Trento) met moeder Marjo Sneekes aan de longe. Met deze eerste overwinning ooit voor een Nederlandse in een wereldbeker cyclus, maakt Sneekes een redelijke kans op een plekje in de finale half maart volgend jaar in het Duitse Braunschweig. Sneekes, die eerder dit jaar 21e werd op het wereldkampioenschap, versloeg op de muziek van Night in white satin WK finaliste Alicen Divita (USA) en Pascale Wagner (SUI). Zus Esther Sneekes en landgenote Claire de Ridder eindigden achterin het klassement met goed uitgevoerde kuren.

  Bij de heren liet Koen Akkerman op paard Wise Guy de eerste dag een sterke uitvoering zien, waarmee hij een derde plek bemachtigde. Helaas kon hij dit niet herhalen in de finale eindigde buiten de medailles, voor landgenoot Dustin Wilschut. Winnaar in deze klasse werd regerend wereldkampioen Nicolas Andreani uit Frankrijk op paard Just a Kiss. Team Roy Rogers uit Bilthoven had in de eerste ronde wat pech, maar herstelde zich goed in de finale.

  Carola en Koen kunnen van 17-20 januari in Leipzig wederom proberen punten te behalen voor de wereldbekerfinale.

  Voltige
  2-12-2012 Veel Nederlandse inbreng Wereldbeker Parijs
  Komend weekeinde (7 & 8 december) is de tweede ontmoeting in de Wereldbeker Voltige met veel Nederlandse voltigeurs. Maar liefst 5 solisten en een team nemen deel aan dit mooie evenement in de Franse hoofdstad.

  Carola Sneekes (Callantsoog), Koen Akkerman (Randwijk) en Dustin Wilschut (Nieuw Vennep) zijn automatisch geplaatst voor deelname, maar de organisatie heeft wildcards vergeven aan Esther Sneekes (Callantsoog) en Claire de Ridder (Wassenaar).
  Naast de solisten, heeft de Franse organisatie ook een aantal teams uitgenodigd, namens Nederland staat Team Roy Rogers (Bilthoven) aan de start. Zij hebben al enige ervaring opgedaan tijdens eerdere edities van dit evenement. “Het is een  indrukwekkende ambiance, waarin het geweldig is om te mogen voltigeren” aldus longeur Cynthia Danvers.

  De wedstrijden zijn zaterdag live te volgen via: http://www.cavadeos.com/
  Meer informatie over het evenement: http://www.salon-cheval.com/

  Voltige
  29-11-2012 Voltige op Jumping Amsterdam!
  Jumping Amsterdam staat natuurlijk vooral bekend om de spring- en dressuurrubrieken. Maar komende editie heeft ook de steeds populairder wordende paardensportdiscipline voltige een plek in het programma verworven.

  Op de Jumpertjes Novotel kinderochtend gaan twee voltigegroepen de strijd met elkaar aan in een kurwedstrijd. De voltigeurs zijn geweldige gymnasten en laten zowel individueel als in teamverband hun indrukwekkende kunsten zien. De acrobatische toeren worden uitgehaald op speciaal uitgezochte muziek, eigenlijk precies zoals de kur op muziek in de dressuursport. De namen van de deelnemers zijn op dit moment nog niet bekend, maar de top van de Nederlandse voltigesport zal in de RAI vertegenwoordigd zijn.

  Behalve voltige bevat het programma van de kinderochtend nog veel meer leuke onderdelen, zoals het paard/pony-relais springen, een Bixie-estafette een PaardenLeren Spel en allerlei leuke activiteiten in het promodorp. Ben je lid van de KNHS? Dan kun je met korting naar de kinderochtend op Jumping Amsterdam. Let op, deze kortingsactie geldt alleen in de voorverkoop (tot 31 december).
  KNHS Voltige Vereniging
  28-11-2012 Presentatie Voltige geeft plezier
  Voor een helaas wat klein publiek heeft Inga Wolframm, Praktijksportpsycholoog VSPN, de presentatie “Voltige geeft plezier!” gehouden op zondag 18 november j.l.
  Sportpsychologische technieken, zoals bijvoorbeeld de juiste doelen stellen, weten waarop je moet focussen en positief zelfgesprek kunnen helpen om prestatie te verhogen en het plezier erin te houden.

  Praktijksportpsychologe dr. Inga Wolframm is geaccrediteerd sportpsycholoog en komt zelf uit de voltige sport. Tijdens de workshop heeft ze uitgelegd hoe je mentale vaardigheden zelf kunt toepassen om nog meer plezier te beleven tijdens de voltige."

  Klik hier voor de presentatie!
  KNHS Voltige Vereniging
  25-11-2012 Wedstrijdkalender 2013
  De wedstrijdkalender voor voltigewedstrijden in 2013 is gereed.
  Je kunt hem vinden op de activiteitenpagina of op de wedstrijdpagina.

  Wil je nog een wedstrijd organiseren in 2013, stuur dan een mail met verzoek naar knhsvv@voltige.nl!
  KNHS Voltige Vereniging
  18-11-2012 Forum benoemd
  Tijdens de extra ledenvergadering van de KNHS Voltigevereniging hebben de leden een nieuw bestuurslid gekozen; Anita de Keijzer-Nienhuis. Zij volgt Danielle van Waard op.

  De benoeming van het forum stond ook op de agenda. De KNHS is haar organisatie structuur aan het veranderen en per discipline komt een forum, dat de disciplinecommissies vervangt.
  De leden stemden in met de benoeming, het forum bestaat uit: Jan Vermaat, José Oost, Heddy Boelsma, Heleen van Wingerden, Meta Jans en Dustin Wilschut.
  Aansluitend werden de leden van de disciplinecommissie door Jan Vermaat namens de KNHS Voltigevereniging bedankt voor hun inspanningen de afgelopen jaren.

  Aansluitend gaven Inga Wolffram en Ida Hoving presentaties.
   
  CVI
  8-11-2012 Criteria starten CVI's 2013
  Voor het starten aan internationale wedstrijd in 2013 zijn de volgende criteria gesteld:

  Senioren
  Teams:    opgenomen in de klasse A
  Solo:    CVI1 opgenomen in de klasse B met minimaal 2 winstpunten
  Duo:    minimaal 2x een 6.5 behaald tijdens een officiële nationale wedstrijd

  Junioren
  Teams:     minimaal 2x een 5.5 behaald tijdens een officiële nationale wedstrijd
  Solo:    CVIJ1 en CVICH1 opgenomen zijn in de klasse junioren A (in het nieuwe disciplinereglement wordt dit beschreven, dit houdt geen verandering in van de te tonen oefeningen tijdens de wedstrijden)
  Duo:     minimaal 2x een 6.3 behaald tijdens een officiële nationale wedstrijd

  Deze criteria zijn aanvullend op de criteria gesteld voor de kaderleden.
  Alle inschrijvingen dienen te verlopen via de afdeling Topsport van de KNHS (Wouter Stehouwer, w.stehouwer@knhs.nl).
  Dispensatie op bovenstaande criteria kan alleen door de bondscoach worden verleend.
  KNHS Voltige Vereniging
  6-11-2012 Programma extra ledenvergadering 18 november
  Zondag 18 november a.s. vindt op het KNHS Centrum te Ermelo een extra ledenvergadering plaats van de KNHS
  Voltigevereniging. Deze extra ledenvergadering heeft uitsluitend tot doel het verkiezen van een nieuw bestuurslid en de benoeming van het Forum.

  Het programma voor deze middag is als volgt:
  14.00-14.30u.    Extra ledenvergadering, zie agenda.
  14.45-15.30u.    Presentatie “Voltige geeft plezier!”
  En wie plezier heeft, presteert meestal nog goed ook! Maar soms gaat het mis, het loopt allemaal niet meer zo lekker en het
  plezier is eruit. Sportpsychologische technieken, zoals bijvoorbeeld de juiste doelen stellen, weten waarop je moet
  focussen en positief zelfgesprek kunnen helpen om prestatie te verhogen en het plezier erin te houden.
  Praktijksportpsychologe dr. Inga Wolframm is geaccrediteerd sportpsycholoog en komt zelf uit de voltige sport. Tijdens de
  workshop legt ze uit hoe je mentale vaardigheden zelf kunt toepassen om nog meer plezier te beleven tijdens de voltige.

  15.30-15.45u.  Pauze
  15.45-16.30u.  Presentatie door Ida Hoving.
  Zij is fysiotherapeut en dier-fysiotherapeut, zij combineert de behandeling van ruiter en paard. Ze gaat daarbij uit van het
  ideaal beeld van het paard als  “happy-atlete”. Hoe kun je dit zien aan het paard en wat kan je als voltigeur dit positief beïnvloeden.

  16.30u.            Napraten bij hapje & drankje.

  De ledenvergadering is alleen toegankelijk voor leden van de KNHS Voltigevereniging, of een ouder/verzorger van een minder jarig lid. Het 2e gedeelte met presentaties is voor alle belangstellenden toegankelijk.

  Alle leden ontvangen begin november per e-mail de uitnodiging (incl. kandidatenlijst) voor de ledenvergadering. Alleen
  leden die hun e-mail adres op "mijnknhs" hebben ingevuld worden gemaild!

  Kader
  1-11-2012 Wereldbeker voltige gaat van start!

  Persbericht Wereldbeker cyclus Voltige 2012-2013

   

  Voor het eerst in de geschiedenis doen 3 Nederlandse voltigeurs mee aan de wereldbekercyclus, welke komend weekend in München (Ger) van start gaat.

  In de Wereldbeker strijden de top dames en heren solisten van de FEI ranking voor een plaats bij de beste 6, deze 6 plaatsen zich voor de Wereldbeker finale in Braunschweig (GER) 14-17 maart 2013.

   

  Carola Sneekes (Callantsoog), Dustin Wilschut (Nieuw Vennep) en Koen Akkerman (Randwijk) kijken met veel enthousiasme uit naar hun deelname, want zoals Carola treffend zegt:  Ik ga er natuurlijk zo veel mogelijk van genieten, want meedoen aan een Worldcup, hoe cool is dat!”

   

  Blij verrast

  Carola staat 5e op de FEI World Ranking en dwong daarmee rechtstreekse plaatsing voor de Wereldbeker af. Afgelopen jaar mocht zij, door een Wild Card, al even proeven aan de Wereldbeker wedstrijden. “Gedurende het seizoen gingen de wedstrijden allemaal erg lekker en daardoor hoopte ik dat ik misschien net de 10e plaats zou kunnen halen. Het was dus echt een geweldige verrassing dat ik uiteindelijk 5e bleek te staan!”.


  Koen Akkerman had niet verwacht deel te mogen nemen; "Deelname aan de wereldbeker was niet mijn doel voor dit jaar. Dat is mag starten is een geweldige kans en ik verwacht een aantal geweldige wedstrijden tegemoet te gaan. Ik heb er zin in en ga er voor om te laten zien wat ik kan".

   

  Voor Dustin Wilschut, die 14e staat op de ranking kwam de uitnodiging om deel te nemen aan de wereldbeker helemaal als een verrassing: “Dit was voor mij het eerste jaar dat ik in de senioren klasse mee doe. Ook was dit het eerste jaar dat ik ging starten op mijn eigen paard Zigoto met mijn moeder (Patricia Wilschut, red.)  als longeur. Allebei hadden ze nog geen internationale wedstrijdervaring. Het doel voor dit jaar was ervaring op te doen en tot een goede combinatie uit te groeien.”

   

  Teamwork

  Als solo voltigeur sta je er niet alleen voor. Samen met paard en longeur vorm je een combinatie. Hierbij vallen de vele familieverbanden op bij deze combinaties.


  Waar bij Dustin zijn moeder aan de longe staat, is dat bij Koen, Rian Pierik, de moeder van zijn vriendin Diede Pierik. Beiden vormen Koens vaste begeleidingsteam, en hij start ook op hun paard:Wiseguy. Koen zegt hierover; "We hebben wat mij betreft een geweldig paard en een leuk team! We trainen er hard voor en hopen leuk te kunnen scoren".

   

  Carola voltigeert momenteel op het paard Nolan, welke eigendom is van zus (en tevens internationaal voltigeur) Esther. Moeder Marjo staat aan de longe.

  Carola voelt zich gesteund door dit vaste team “Natuurlijk gaat Esther zelf ook mee, nu als paardeigenaar en longeur van de heren die op Nolan starten. Daarnaast gaat mijn moeder altijd mee. Zij is niet alleen mijn moeder en longeur, maar vooral ook mijn steun, toeverlaat en grootste fan”. Niet tot de familie, maar wel tot het team behoort ook Rob de Bruin: “Rob traint en coacht ons sinds begin dit jaar. Naast de begeleiding door Rob krijg ik natuurlijk ook ondersteuning vanuit het kader en bondscoach Diana van Klaveren.”

   

  De verwachtingen over het resultaat zijn bescheiden, zo geeft Carola aan: “Mijn doel is om gewoon lekker te voltigeren en elke wedstrijd 2 zuivere, foutloze küren te laten zien”.

   

  Waar komt wie in actie? Carola en Dustin starten in  München, van 1 tot 4 november. Hierna sluit ook Koen zich aan en gaan we 7 en 8 december naar Parijs, vervolgens naar Leipzig (hier start Dustin niet) van 17 tot 20 januari, en tot slot naar Bordeaux van 8 tot 10 februari.

   

  Meer informatie over de Wereldbeker voltige is te vinden op de website van de FEI.

  De wereldbeker wedstrijd in München is live te volgen via www.clipmyhorse.de!

   

  Voltige
  31-10-2012 Instuifdag VV de Wittegheit

  Hebben jullie zin in een gezellige leerzame voltigedag?

  Kom dan 25 november naar de instuif van team 1 van VV De Wittegheit.

  Deze groep van enthousiaste voltigieurs (en trainers) op internationaal niveau, zal deze dag organiseren en jullie alles leren over voltige.

  De dag bestaat uit verschillende trainingen, waaronder paardtraining, turntraining en tontraining, waarbij ook op Cees gevoltigeerd kan worden, onze mechanische ton.

  Extra info: Tijd: 09.00 – 18.00. Kosten: €7,50 per deelnemer, incl. 1 consumptie Adres: Koolmeesstraat 2, Odiliapeel

  Mail: wilco.meta@live.nl

  Dus geef je snel op bij bovenstaand adres, want vol is vol!

  Hopelijk tot dan! De Wittegheit 1