Actueel nieuws
 • Protocollen klasse D
 • Examen Aspirant Voltigeleidercursus op 31 3 2006 te Wanroij
 • Andere datum wedstrijd V.V. de Lelieruiters
 • Wedstrijd verslagen/Activiteiten
 • Kadertrainingen en internationale starts
 • Wedstrijd Weesp gaat niet door
 • Zomerkamp voltige juli 2006
 • Lijst juryleden
 • Veel gestelde vragen nieuwe wedstrijd-reglement
 • Training voor trainers door Ronald van Cronenburg
 • CVI Houten 30/6 - 2/7 2006
 • Jury-cursus voltige
 • Voltige workshop in Duitsland
 • Nationaal team start met trainingen voor Wereldruiterspelen 2006
 • Voltige-instuif 19 februari 2006
 • Nieuwe voltige-wedstrijdreglementen
 • Kaders voltige 2006
 • Twee opleidingen aspirant voltigeleider van start in 2006
 • Juniorenteams
 • Kick off voorbereidingen Wereldruiterspelen 2006
 •     
  Vorige Volgende
  KNHS Voltige Vereniging
  12-4-2006 Protocollen klasse D
  Er is een fout geslopen in de protocollen van de klasse D. Zie voor verdere uitleg de pagina van de KNHS V.V.
  Voltige
  8-4-2006 Examen Aspirant Voltigeleidercursus op 31 3 2006 te Wanroij

  Examen Aspirant Voltigeleidercursus op 31 3 2006 te Wanroij
  (Verslag door Ulrike Thiel)

  Van de totaal 27 kandidaten, die begonnen waren met de cursus, hebben 25 het examen gedaan. Een deelneemster was om persoonlijke redenen gestopt en 1 deelneemster lag met longontsteking in bed. 18 deelnemers zijn meteen geslaagd 7 deelnemers moeten een herexamen doen (4 in het lesgeven en 3 in het longeren)

  Het was een zeer intensieve dag op het centrum in Wanroij. 25 examenkandidaten, veel kinderen en paarden, en examens aan de lopende band. Alles liep gelukkig als een trein. Men.Nijskens was in het Reebock back met de voorbereiding van de cursisten en hun paarden voor het longeren bezig. Cursusleider voltige, Rob de Bruin, zorgde ervoor dat het examen lesgeven op rolletjes liep. Organisator Ulrike Thiel speelde meisje voor alles en zocht verdwenen deelnemers, bracht koffie langs, probeerde zenuwen te kalmeren en zette een examentafel ongewild onder water. Gelukkig hadden de examinatoren zin voor humor, droogden zich af, en gingen door met het examen. Dankzij de goede verwerking van de administratie door de KNHS en de verzorging van het horeca team Wanroij, konden  de gegevens van de gehele dag goed en snel verwerkt worden en waren de uitslagen nog dezelfde avond bekend. Niemand hoefde te hongeren of dorst te lijden en ook voor een lekkere lunch was gezorgd.

  Het uitbreiden van de cursusuren en de intensiteit van voorbereiding wierp zijn vruchten af. Voor aankomende equitherapeuten , die meestal nog niets met voltige te maken hadden, kost het aan het begin toch nog veel inzet om in het voltigeren te duiken. Vooral tijdens het examen lesgeven werd door de examinatoren  opgemerkt, dat  het deze keer duidelijk te merken was, dat de kandidaten veel meer grip hadden gekregen op het voltige-element. Dus het concept, waarvoor wij deze keer gekozen hadden, blijkt goed te functioneren. De docenten komen binnenkort nog bij elkaar om te evalueren en mogelijke verbeteringen mee te nemen voor het concept van de volgende cursus.

  Onze dank ook aan de KNHS voor het mogelijk maken voor een op deze manier georganiseerde cursus. En onze dank aan de docenten voor hun immense inzet tijdens de cursus en tijdens het examen.

  KNHS Voltige Vereniging
  23-3-2006 Andere datum wedstrijd V.V. de Lelieruiters
  De voltigewedstrijd georganiseerd door V.V. de Lelieruiters uit Norg, is verplaatst van zaterdag 16 september naar zondag 17 september.
  Voltige
  10-3-2006 Wedstrijd verslagen/Activiteiten

  Indien u activiteiten organiseert, kunt u deze mailen via info@voltige.nl. De activiteit zal dan op deze site worden vermeld. Ook wedstrijdverslagen kunnen hier worden geplaatst.

  Indien u een wedstrijd organiseert, kunt u het vraagprogramma, de routebeschrijving en de startlijst plaatsen op de website www.startlijsten.nl. Op deze site worden ook startlijsten geplaatst van de andere disciplines in de paardensport. Het voordeel is dat iedere geïnteresseerde zo makkelijk toegang heeft tot de startlijsten van de wedstrijden. 

  Kader
  1-3-2006 Kadertrainingen en internationale starts
  Voor geïnteresseerden is op de site van de KNHS te vinden wanneer de kaderleden (solisten en nationaal team) turntraining hebben. Ook is te lezen wie zich hebben opgegeven om op een CVI (Concours Voltige International, ofwel een internationale voltigewedstrijd) te starten. De informatie is te vinden onder deze link.
  Voltige
  1-3-2006 Wedstrijd Weesp gaat niet door
  De wedstrijd in Weesp, die op zondag 19 maart zou worden gehouden, is door omstandigheden helaas afgelast.
  KNHS
  3-2-2006 Zomerkamp voltige juli 2006
  Van dinsdag 25 juli t/m zaterdag 29 juli wordt er in Wanroij een zomerkamp voltige georganiseerd door de KNHS. Meer informatie vind je in de informatiefolder. Inschrijven voor het kamp kan door middel van het invullen van het inschrijfformulier.
  Voltige
  2-2-2006 Lijst juryleden
  Bij het organiseren van een voltigewedstrijd komt altijd veel kijken. Het is verstandig ruim van tevoren voldoende juryleden te zoeken voor een wedstrijddag. Ook kan het nuttig zijn om een voltige-jurylid te vragen eens te komen helpen bij een training of een clinic. De namen van de Nederlandse voltige-juryleden zijn te vinden op deze lijst.
  Voltige
  1-2-2006 Veel gestelde vragen nieuwe wedstrijd-reglement
  In aanvulling op het nieuwe voltige-reglement is nu ook een lijst met veelgestelde vragen over het reglement samengesteld. Deze vragenlijst is te vinden onder de volgende link: http://www.knhs.nl/objects/00002724.pdf.
  Voltige
  10-1-2006 Training voor trainers door Ronald van Cronenburg
  Zondag 25 september heeft Ronald van Cronenburg (meervoudig Nederlands kampioen solovoltige heren) een training voor trainers in Holwierde bij V.V. de Eemsrakkers gehouden. Hierop komt nu een vervolg maar er zullen ook nieuwe trainingsdagen in Achterveld (omgeving Amersfoort) georganiseerd worden.

  Thema’s die daar zullen worden behandeld, zijn onder andere wat de biomechanische achtergronden van een (verplichte) oefening zijn, hoe je hier stapsgewijs veranderingen in aan kunt brengen, op welke manieren een kind of jongere het snelste leert en hoe een trainer het beste kan aansluiten bij de (geestelijke en lichamelijke) ontwikkeling van een voltigeur. De aanwezige trainers kunnen natuurlijk ook vooraf of ter plekke nog enkele thema’s aandragen.
  Op deze trainingsdagen kunnen 10 tot 20 trainers, aspiranttrainers, assistenten en geïnteresseerden deelnemen. Ronald zal samen met de trainers een dag lesgeven aan een aantal voltigeurs op de oefenton en het paard.

  Holwierde 12 maart 2006
  Dit is de tweede bijeenkomst waarin de trainers feedback kunnen geven over de technieken en tips die ze in de eerste bijeenkomst hebben gekregen. Wat werkt wel, wat niet? Daarnaast zullen de trainers nu zelf meer de correcties aan de “testvoltigeurs” moeten geven om zo de besproken technieken en de tips voor de benadering gelijk op de proef te stellen.
  Bij voorkeur geschikt voor de trainers die er de eerste bijeenkomst ook waren, maar het zal een nieuwe trainer ook niet schaden.
  De kosten voor de trainers voor de dag van 10.00 tot 17.00 bedragen €20,-.
  De vereniging die de gastheerfunctie verzorgt, zal twee trainers kosteloos deel laten nemen en mag de voltigeurs aanleveren.

  De training vindt plaats op Manege De Eemsrakkers, Hoofdweg 38A, 9905 PD Holwierde Tel: 0596-626671, http://www.eemsrakkers.nl/


  Achterveld 26 maart en 7 mei 2006
  In de privé-stal van Fam. De Groot zullen er twee trainingsdagen plaatsvinden, in samenwerking met voltigevereniging Groenendaal. In de twee trainingen zit een opbouw, en ze zijn in die zin niet met elkaar uitwisselbaar. De bovengenoemde thema’s zullen worden doorgenomen, waarbij voltigeurs van Groenendaal als voorbeeld/proefpersonen deelnemen. De dag zal zo ingedeeld worden, dat er na een stukje theorie, praktische uitleg aan de bok en het paard ook zelf geoefend kan worden met het overbrengen van de technieken op de voltigeurs.
  Op deze trainingsdagen kunnen 10 tot 20 trainers, aspiranttrainers, assistenten en geïnteresseerden deelnemen. De kosten voor de deelnemers voor de dag van 10.00 tot 17.00 bedragen €20,-. Overigens: je legt je met deelname aan de eerste dag niet vast voor de tweede. Het houden van vervolgdagen was op verzoek van de eerdere deelnemers.
  In Achterveld is een koffie/thee-automaat aanwezig waar je de dranken tegen een kleine vergoeding kunt krijgen. Neem a.u.b. zelf een lunchpakket mee.
  Locatie: Familie de Groot, Hessenweg 120, Achterveld (bij Leusden).
  Daaraan moet je genoeg hebben om een routeplanner aan het werk te zetten.
  Inschrijvingen voor zowel Holwierde als Achterveld zo spoedig mogelijk naar Ronald's emailadres sturen.

  Ronald van Cronenburg
  Koraalstraat 7A
  6217 EL Maastricht
  043-3430906
  ronaldvancronenburg@yahoo.com
  Voltige
  8-1-2006 CVI Houten 30/6 - 2/7 2006
  Van vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli 2006 zal er in Houten een CVI (Concours Voltige International) worden georganiseerd. Dit zal plaats vinden op manege Zilfia's Hoeve. We hopen dat veel (buitenlandse) deelnemers zich zullen inschrijven voor dit CVI. Zodra meer informatie bekend is over deze wedstrijd zullen we dat hier vermelden.
  KNHS
  3-1-2006 Jury-cursus voltige

  Inmiddels heeft de KNHS Afdeling Opleidingen de vervolgcursus voor voltigejuryleden gestart. De cursisten, die vorig jaar hun eerste cursus met goed gevolg hadden afgelegd, en die we inmiddels regelmatig op wedstrijden zien jureren, krijgen les in het jureren van de klasse A, B en C-teams, solovoltigeurs en juniorenteams. Na de cursus dienen de cursisten stage te lopen en een praktijk- en theorie-examen af te leggen. De KNHS hoopt in 2006 haar juryledenbestand aan te kunnen vullen met deze cursisten.

  Voltige
  2-1-2006 Voltige workshop in Duitsland
  Van 10 tot 12 februari 2006 wordt in Bad Boll in Duitsland een serie van diverse workshops over voltige gehouden. Verschillende onderwerpen worden behandeld, o.a. het goed passend maken van een voltigesingel, training van een wedstrijdpaard, methodiek om plicht aan te leren, coördinatietraining, etc. De meeste workshops worden zowel in het Duist als in het Engels gegeven. Het programma: http://www.voltigierzirkel.de/ProgrammBB.pdf en informatie.
  Kader
  1-1-2006 Nationaal team start met trainingen voor Wereldruiterspelen 2006

  Begin maart 2006 zal worden aangevangen met de turn- en voltigetrainingen van het nationaal team, met als doel deelname aan de Wereldruiterspelen te Aken dit jaar. Middels een selectie wordt de komende maand begonnen met het creëren van dit team. Als basis geldt het team dat vorig jaar Hippiade kampioen werd in de klasse zwaar. Het zal mogelijk aangevuld worden met voltigeurs uit vier verenigingen die positief reageerden op het voorstel een samengesteld team op te zetten voor het komende jaar. Het nationaal team zal meerdere keren per week gaan trainen.

  KNHS Voltige Vereniging
  1-1-2006 Voltige-instuif 19 februari 2006
  Op zondag 19 februari wordt weer een voltige-instuif georganiseerd in Ermelo. Meer informatie op de pagina van de KNHS Voltigevereniging.
  KNHS Voltige commissie
  1-1-2006 Nieuwe voltige-wedstrijdreglementen

  De KNHS Voltigecommissie is vorig jaar druk bezig is met het schrijven van nieuwe voltigereglementen. Deze gaan in vanaf de eerste wedstrijd in 2006, dus op 19 maart in Weesp. De nieuwe reglementen zijn zoveel mogelijk aangepast aan het internationale voltigereglement (FEI reglement). In een bijscholing voor juryleden en trainers op 7 januari jl. zijn deze nieuwe reglementen toegelicht. Elke trainer en solo-voltigeur wordt geacht de reglementen te kennen.

  De reglementen kunnen hier worden gedownload: 
  Nederlands wedstrijdreglement 2006

  Appendix (indeling oefeningen in moeilijkheidsgraad)

  FEI voltige reglement
  FEI Guidelines for Judges (toelichting bij de reglementen, hoe worden de oefeningen beoordeeld, en de indeling van de oefeningen in moeilijkheidsgraad)

  In verband met de nieuwe reglementen en de vernieuwde beoordelingsstaten voor enkele klassen heeft Jan de Vries Lentsch de rekensheets voor het uitrekenen van uitslagen op voltigewedstrijden ook weer aangepast (met complimenten voor deze snelle actie!). De aangepaste rekensheets zijn te vinden onder deze link.

  Kader
  1-1-2006 Kaders voltige 2006
  De huidige kaders staan vermeld op de KNHS site via de volgende link. Het volledige kader wordt op 6 januari in Almere verwacht voor een turntraining onder leiding van Ruud Jakobs. De KNHS zal in 2006 aanvangen met het financieel ondersteunen van een buitenland-stage voor de kaderleden. 
  Voltige
  10-12-2005 Twee opleidingen aspirant voltigeleider van start in 2006

  In 2006 zullen er twee opleidingen tot aspirant-voltigeleider (voltigeleider fase 1, klasse basis en E) van start gaan. De KNHS afdeling Opleidingen zal een opleiding verzorgen voor de mensen uit noord-Nederland; de andere opleiding wordt georganiseerd door Ulrieke Thiel in zuid-Nederland. 
  De 1e fase cursus voor het zuiden gaat definitief door. De eerste lesdatum is 13 januari en de geplande examendatum is 31 maart 2006. Er hebben zich 26 cursisten voor deze cursus aangemeld die zich via privé initiatief, via de Hippocampus en via bestaande voltigeverenigingen hebben ingeschreven. Docenten Ellen van den Berg, Frits Nijskens en Rob de Bruin staan garant voor 87 uur onderricht. De leslocaties zijn de KNHS centra te Ermelo en Wanroij.
  De organisatoren zijn nog bezig met het afstemmen van de cursusdata en de cursusleiders voor de cursus in Noord-Nederland.

  De KNHS Voltigecomissie is, samen met de afdeling Opleidingen, bezig met het reorganiseren van de verschillende opleidings-fases voor voltigeleiders. Uiteindelijk zal er in de toekomst ook een derde fase voltigeleiderscursus komen, met een gescheiden longeer- en trainerscursus.

  Voltige
  20-11-2005 Juniorenteams
  Internationaal worden er inmiddels wedstrijden en kampioenschappen georganiseerd voor juniorenteams (teams waarvan de voltigeurs niet ouder zijn dan 16 jaar). Binnen Nederland is men nog niet zover. In juni 2005 heeft de KNHS alle voltigeverenigingen in Nederland aangeschreven met de vraag of men een juniorenteam op de been kan brengen of enkele voltigeurs of een paard beschikbaar zou willen stellen voor een eventueel nationaal juniorenteam. De Commissie Voltige heeft slechts van enkele verenigingen een positieve reactie ontvangen. Helaas is dan ook besloten om het plan om enkele talentvolle teams te laten deelnemen aan de reguliere kadertrainingen niet door te laten gaan. Omdat de Sectie Topsport van de Commissie Voltige het waardeert dat de bovenstaande teams positief reageerden op het idee, krijgen deze juniorenteams de komende tijd enkele trainingen aangeboden van Nederlandse trainers. Informatie over de juniorenklasse is te vinden via de link: http://www.horsesport.org/V/v_04_01.html
  Kader
  14-11-2005 Kick off voorbereidingen Wereldruiterspelen 2006
  Maandagavond 14 november heeft in het KNHS-centrum te Ermelo de "kick-off" plaatsgevonden voor de World Equestrian Games te Aken 2006. Kaderleden en trainers waren uitgenodigd om de toekomst van de Nederlandse voltige als topsport te bespreken onder leiding van KNHS Topsport coördinator Ad Wagemakers, bondscoach Rob de Bruin en vervolgens turnexpert Ruud Jacobs. Hoofdpunten waren de bekendmaking van de kwalificatie-eisen voor deelname aan het wereldkampioenschap, de bekendmaking van het A- en B- kader voor de solovoltigeurs, de veranderingen van de kadertrainingen en het bespreken van de afvaardiging van een nationaal team in 2006. De emoties liepen hoog op bij de bespreking van enkele punten. De voltigecommissie sectie topsport heeft aangegeven de meningen te evalueren alvorens de definitieve "KNHS Deelnemingovereenkomst Voltige 2006" openbaar te maken.