Actueel nieuws
 • Bijscholing Voltigejuryleden en Voltigeleiders Technische Test
 • Voltige bij CHIO Aken (6-8 juli 2007)
 • Voltige vanuit een FNRS manege, en deelnemen aan wedstrijden
 • Voltigewedstrijd in Belgie
 • DEMONSTRATIE TECHNISCHE TEST OP 8 JULI IN HOORNAAR
 • Voltige bij Life & Cooking
 • CVI Saumur
 • Kampioenschapsreglement 2007
 • Voltige op RTL4
 • CVI Saumur
 • Wedstrijdseizoen gestart in Weesp
 • Voltige instuif
 • Vraagprogramma's voltigewedstrijden
 • Uitnodiging voorjaarsledenvergadering 2007
 • Rijnland CUP
 • Kadertraining 11 februari
 • Voltige instuif
 • test
 • Leerzame bijscholing voltige
 • Roos Slottje gekozen in Atletencommissie KNHS
 •     
  Vorige Volgende
  KNHS
  29-5-2007 Bijscholing Voltigejuryleden en Voltigeleiders Technische Test

  Op 8 juli zal tijdens de wedstrijd in Hoornaar voor het eerst een technische test worden gevoltigeerd. Om juryleden en (aspirant) voltigeleiders hierop voor te bereiden organiseert de afdeling Opleidingen op woensdag 20 juni a.s. om 19.30 uur op het KNHS Centrum te Ermelo een bijscholing.

  De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels naar alle betrokkenen verstuurd. Helaas is gebleken dat niet alle (aspirant) voltigeleiders en juryleden deze hebben ontvangen. Zij kunnen contact opnemen met de afdeling Opleidingen.

  Voltige
  21-5-2007 Voltige bij CHIO Aken (6-8 juli 2007)

  Bij het CHIO in Aken (3-8 juli 2007) is dit jaar, behalve dressuur en springen, ook het onderdeel voltige in het programma opgenomen. Teams en solisten kunnen daar hun kür laten zien voor een groot publiek. Het voltigeren is ingepland van vrijdag 6 juli t/m zondag 8 juli (zie www.chioaachen.de). Een leuke gelegenheid om dichtbij huis vele topvoltigeurs te zien.

  Nederland is één van de landen die een team mogen afvaardigen naar het CHIO te Aken dit jaar. De Sectie Topsport van de KNHS heeft de uitnodiging aan genomen en gaat als volgt afvaardigen:
  1 Team with 7 vaulters, 1 longeur and 1 horse. Indien meerdere teams belangstelling hebben om deel te nemen dan zal het team worden uitgezonden dat de hoogste gemiddelde eindscore heeft behaald op de twee beste CVI's van 2007 tot de nominatieve sluitingsdatum. Bij gelijkheid telt de hoogste gemiddelde kür score. Is er dan nog sprake van gelijkheid, dan beslist de bondscoach.

  Voltige
  21-5-2007 Voltige vanuit een FNRS manege, en deelnemen aan wedstrijden

  Met de reglementswijzigingen voor 2007 is goedgekeurd dat Voltigeurs van FNRS maneges tot een bepaald niveau mogen starten op KNHS Voltigewedstrijden. Dit is vergelijkbaar met de regeling dat ruiters van FNRS maneges met een manegestartkaart op KNHS dressuur- of springwedstrijden tot een bepaald niveau kunnen starten.

  Het voltigeteam of de solovoltigeur kan hier een mutatieformulier downloaden: http://www.knhs.nl/objects/00003668.doc .

  Dit formulier moet worden ingevuld en ondertekend door het FNRS ruitersportcentrum waar de voltigeur of het voltigeteam voltigeren. Daarna moet het formulier teruggestuurd worden aan de KNHS afdeling ledenadministratie.

  Om op wedstrijden te kunnen starten moet een voltigeur of een voltigeteam een resultatenkaart aanvragen, dit kan op het mutatieformulier worden aangegeven.
  Voor een solovoltigeur wordt hiervoor 15 Euro in rekening gebracht en voor een team 25 Euro. Protocollen voor de wedstrijd kunnen worden besteld via bestel@knhs.nl. De startbescheiden worden verstuurd aan het FNRS Ruitersportcentrum.

  Er wordt gevoltigeerd onder het Disciplinereglement Voltige van de KNHS.

  Voltigeurs vanuit de FNRS kunnen starten in de volgende klassen:
  o Basispaardrijden (team 4 of 6 tal)
  o Klasse E team (4 of 6 tal)
  o Junioren solo
  o Solo klasse C

  Voor teams is promotie toegestaan tot en met de klasse D (6-tal). Voor solo's is geen promotie toegestaan. Wil een team of solo hierna verder in de wedstrijdsport dan moet de overstap gemaakt worden naar een locale voltigevereniging die is aangesloten bij de KNHS.

  Voltige
  13-5-2007 Voltigewedstrijd in Belgie

  Op zaterdag 11 augustus organiseert St. Antonius-Hooglede een voltigewedstrijd in het Belgische Moorsele.

  De wedstrijd is opengesteld voor deelname van Nederlandse voltigeveregingen. Het vraagprogramma is naar de meeste verenigingen in het zuiden van ons land verstuurd. De wedstrijdorganisatie zou graag enkele Nederlandse deelnemers aan de start zien verschijnen.

  Opgeven kan tot 30 juli 2007.

  KNHS Voltige commissie
  22-4-2007 DEMONSTRATIE TECHNISCHE TEST OP 8 JULI IN HOORNAAR

  Volgend jaar staat de officiële invoering van de technische test op het programma. Dit verzoek is gekomen, zodat men kan oefenen met de technische test voordat men internationaal gaat.

  Om deze invoering soepel te laten verlopen, komen er een aantal wedstrijden dit jaar waar men dit alvast kan oefenen.

  De opzet wordt dat in iedere klasse, te weten; C + JUNIOREN, A, B. De beste 3 solisten hun technische test tonen aan het einde van de wedstrijd als demonstratie. Zo kunnen de juryleden zich bekend maken met het beoordelen ervan en de voltigeurs en trainers met de uitvoering ervan. De behaalde punten tellen dus niet officieel mee en is meer als feedback bedoeld.

  De eerste wedstrijd waar dit plaats zal vinden is op 8 juli in Hoornaar, bij de vereniging Hornedamme.

  Je kan je niet voor deze klasse inschrijven, het geldt alleen als je bij de 1e drie eindigt van jouw klasse, waarbij de C en de junioren zijn samengevoegd. De precieze vereisten voor de technische test volgen zo spoedig mogelijk. Al zijn die voor de klasse A gelijk aan het FEI reglement. Die van de andere klasse worden aangepast naar het niveau van de klasse.

  vertrouwende u allen hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

  met vriendelijke groeten,

  de voltige commissie

  Voltige
  13-4-2007 Voltige bij Life & Cooking
  Op vrijdag 20 april  worden opnames gemaakt op De Nieuwe Heuvel voor het programma Life & Cooking van RTL4. Alle paardensport disciplines die actief zijn bij de Nieuwe Heuvel zullen worden gefilmd. In de uitzending op zondag 29 april om 16:45 zullen de opnames te zien zijn.
  CVI
  9-4-2007 CVI Saumur
  In het Franse Saumur vond de afgelopen paasdagen het eerste internationale voltigetoernooi (CVI) plaats. In deze stad aan de Loire waren maar liefst drie Nederlandse teams en zes solisten vertegenwoordigd. Ook België vaardigde een team en een solist af.
  Op de vrijdagochtend vond de veterinaire keuring plaats. Alle Nederlandse en Belgische paarden passeerden moeiteloos deze 'eerste ronde'. Op de vrijdagmiddag en zaterdagochtend toonden alle voltigeurs hun verplichte oefeningen. Helaas was dat voor het team uit Geel meteen het eindpunt, aangezien het teampaard geen zin had om deze eerste ronde te blijven galopperen. Van de 38 solistes behaalden Miranda van Essen en Marjon de Roos de finale. De teams van De Molen, Groenendaal en Roy Rogers mochten ook zondag de kür vertonen.
  Miranda en Marjon haden beiden pech in de finale. Miranda viel in de technische kür en Marjon viel in de kür. Desondanks plaatsten ze zich twaalfde en dertiende. De Molen (5.658) had op de zondag wat foutjes in de kür. Groenendaal (5.979) en Roy Rogers (6.083) haalden alles uit de kast en voltigeerden nagenoeg foutloos. Roy Rogers eindigde uiteindelijk als achtste.
  Bondscoach De Bruin: "Ik denk dat we als land goed gepresteerd hebben. Alle solisten en teams hebben hier en daar wat foutjes gemaakt en weten dat ze beter kunnen. We zitten nog vroeg in het seizoen dus we mogen nog best wat verwachten. Aandachtspunten blijven de verplichte oefeningen en de paardencijfers."
  Kwalificatie eisen voor het KNHS-kader en voor het EK zijn te vinden op www.paardensport.nl. Kwalificatie eisen van de FEI zijn te vinden op www.horsesport.org. De volledige uitslagen van het toernooi staan op www.saumur.org.
  Voltige
  30-3-2007 Kampioenschapsreglement 2007

  De kwalificatie-eisen voor deelname aan de Hippiade 2007 zijn bekend: http://www.knhs.nl/objects/00003291.pdf

  Let op: er is een andere klassen-indeling dan vorig jaar, én de eisen zijn voor sommige klassen wat zwaarder geworden.
  De punten die in 2006 zijn behaald ná de Hippiade tellen ook nog mee voor kwalificatie voor de Hippiade 2007.

  Voltige
  23-3-2007 Voltige op RTL4
  Op eerste paasdag, 8 april zal er aandacht worden besteed aan de voltigesport op de televisiezender RTL4. In het programmamma Horse&Co van Anky van Grunsven zal onze sport ruim aan bod komen. De voorlopige uitzendtijden:
  -Uitzending: 8 april, 15.45 uur RTL4
  -Herhaling: 14 april, 10.05 uur RTL4
  Informatie over de uitzendingen is te vinden op de website http://www.horsecompany.nl/.
  Voltige
  22-3-2007 CVI Saumur
  Tijdens de paasdagen vindt in het Franse Saumur de eerste internationale voltigewedstrijd van dit seizoen plaats. Nederland is met solisten en met drie teams goed vertegenwoordigd. Het CVI telt als kwalificatiemogelijkheid voor het Europees Kampioenschap later dit jaar in Hongarije. De inschrijvingen voor internationale wedstrijden zijn ook te vinden via de volgende KNHS-internetlink: http://www.knhs.nl/overview1.asp?pCatID=161&CatID=8984&ppCatID=8984&style=1&zoomstyle=11&men=05
  Voltige
  19-3-2007 Wedstrijdseizoen gestart in Weesp

  De eerste wedstrijd dit jaar werd georganiseerd door de Weespervechtruiters op Manege Bleijenberg te Weesp. In vrijwel alle klassen was deelname en er werden met name in de klasse E veel winstpunten verdeeld. Er werd gevoltigeerd volgens het aangepaste KNHS Voltige reglement.
  Jurylid Rob de Bruin merkte op dat de techniek in de verplichte oefeningen van veel voltigeurs vooruit gaat, de kwaliteit van de drafronde kon echter vaak beter. Dankzij een goede organisatie verliep de dag helemaal volgens het programma. Foto's van de wedstrijd staan binnenkort op de website www.manegebleijenberg.nl.

  KNHS Voltige Vereniging
  19-3-2007 Voltige instuif
  Op 11 maart werd er op het KNHS-centrum te Ermelo een voltige-instuif georganiseerd. Ditmaal werden de paarden en hun ruiters dressuurmatig onder handen genomen door KNHS-instructeur Wim Bonhof. De paarden werden meer 'door het lichaam' gereden en de ruiters kregen instructies mee die zij ook thuis kunnen gaan gebruiken. Al met al een goed geslaagde dag!
  KNHS Voltige Vereniging
  3-3-2007 Vraagprogramma's voltigewedstrijden

  Het wedstrijdseizoen gaat bijna van start. Iedereen wil graag deelnemen aan de diverse wedstrijden. Het is raadzaam om het vraagprogramma niet alleen naar alle verenigingen te versturen, maar ook te plaatsen op www.startlijsten.nl. Zo zijn ze voor iedereen in te zien en kunnen deelnemers zich op tijd inschrijven!

   

  KNHS Voltige Vereniging
  24-2-2007 Uitnodiging voorjaarsledenvergadering 2007

  Op woensdag 28 maart vindt vanaf 20.00 uur de voorjaarsledenvergadering plaats van de KNHS Voltigevereniging. Alle secretariaten hebben de uitnodiging ontvangen, deze is ook te vinden op onze pagina op deze website.

   

  Adreswijzigingen                                                                                                                                                     

  Half januari is een adressenlijst verstuurd naar alle verenigingen, hierop zijn een aantal reacties met wijzigingen binnengekomen. Op onze web pagina staan alle wijzigingen vermeld. 

   

  Voltige
  17-2-2007 Rijnland CUP

  Vanaf vandaag is de RIJNLAND CUP website live gegaan.

  Dit initiatief van VV Hubertus te Lisse, VV Baboeschka te Nieuwe Wetering en VV Wassenaarse Manage te Wassenaar was reeds in concept op de Najaars vergadering door Jeremy van Brakel ter sprake gebracht.

  Nu is de website live en kunnen de teams zich gaan opgeven. Dit is ook al middels het vraagprogramma van Lisse genoemd.

  URL = http://www.rijnlandcup.nl

  Info = info@rijnlandcup.nl

  Voltige
  6-2-2007 Kadertraining 11 februari
  Zondag 11 februari zal er een KNHS training plaatsvinden te Ermelo. Van 08.30 - 16.30 uur traint de heer Michael Gnad uit Duitsland de kaderleden (solovoltigeurs en voltigeteam) in de vrije oefeningen op de oefenton en op het paard. Michael Gnad traint enkele Duitse kaderleden. De afgelopen jaren begeleidde Gnad onder andere Nicola Stroeh en Jan Bayer. De eerst volgende voltigetraining is op 11 maart. Alle turn-, voltigetrainingen en internationale wedstrijden staan vermeld op de website van de knhs.
  KNHS Voltige Vereniging
  26-1-2007 Voltige instuif

  Zondag 11 maart organiseert de KNHS Voltigevereniging de eerste instuif in 2007. Locatie voor de instuif is het KNHS-Centrum te Ermelo.

  Voltige is paardensport en daarom wordt de aandacht tijdens deze instuif volledig op de voltige paarden en pony’s gelegd. Om een voltigepaard te trainen en te ondersteunen bij het voltigewerk is het rijden onder het zadel een goede methode.

  De instuif bestaat uit het rijden van het voltigepaard onder de man. Gedurende één uur krijgen ruiter en paard in groepen van 3 personen aanwijzingen om het paard te verbeteren.

  Gastdocent hierbij is dhr. Wim Bonhof. Toeschouwers zijn van harte welkom, maar de instuif heeft niet het karakter van een clinic of demonstratie. De nadruk ligt op het geven van tips en adviezen aan de ruiters die op dat moment in de rijbaan zijn.

   

  Wim Bonhof is al jaren lang betrokken bij de KNHS. De laatste jaren is hij actief geweest in het begeleiden van de pony kaders. Hij begon zijn loopbaan als instructeur in Ermelo. Hij was leider van het verrichtingsonderzoek voor KWPN-hengsten en vele jaren bondscoach voor de ponyspringteams. Wim Bonhof is tevens technisch adviseur van het Rabobank Talentenplan.

   

  Voltige
  26-1-2007 test
  test
  KNHS
  11-1-2007 Leerzame bijscholing voltige

  ERMELO- De jaarlijkse bijscholing van de Nederlandse voltigetrainers vond op vrijdag 29 december 2006 in Ermelo plaats. Dit jaar stond de kür en met name de muziekkeuze bij de kür centraal. Tijdens deze bijscholing werd gebruik gemaakt van de vele jaren ervaring van Cynthia Danvers en Jeanette Haazen.

  Cynthia Danvers heeft zich in het verleden reeds bewezen als actieve voltigeur. Inmiddels heeft ze tevens haar kennis en kunde als trainer laten zien bij de Wereld Kampioenschappen in Aken. Voor ondersteuning van de muziekkeuze was gekozen voor een samenwerking met de alom bekende dressuuramazone Jeanette Haazen. Deze topamazone maakt momenteel nog steeds zelf haar kür op muziek. Al haar expertise op dit gebied heeft ze met veel enthousiasme in concrete bewoordingen overgedragen aan voltigerend Nederland.

  's Ochtends werd er veel aandacht besteed aan de groepskür. Voltige is een paardensport en dat werd nu maar weer eens heel erg duidelijk aangegeven. Het gaat er niet om hoe goed voltigeurs individueel kunnen turnen of als groep kunnen acrogymmen. Bij voltige zal er een eenheid moeten zijn tussen het paard en de voltigeurs. Dit betekent dat je ten alle tijden rekening zult moeten houden met hetgeen het paard aankan. Kijk hierbij naar de conditie en de belastbaarheid van het paard. Is het paard er bijvoorbeeld op getraind, dat het de zwaardere belasting van een groepskür aankan? Kan het paard deze oefening aan of reageert het hier gevoelig op? Is het gestel van het paard geschikt of overvraag ik het paard? Pas als er rekening wordt gehouden met deze aspecten kan een kür met uitstraling en eenheid worden neergezet.
  Binnen het voltige is het, net als bij andere takken van de paardensport, belangrijk dat het paard "happy" is en blijft. Houd je geen rekening met het bovenstaande dan zal het paard het werk eerst met tegenzin accepteren, maar er uiteindelijk geen plezier meer in hebben. En je zult begrijpen dat dit zichtbaar is tijdens het vertonen van de kür. Hier tegenover staat dat als je een paard eerlijk en oprecht behandelt, dat wil zeggen dat je rekening houdt met zijn mogelijkheden op dit moment, het paard met veel plezier zijn bijdrage aan de kür zal leveren. De voltigeurs kunnen dan vol vertrouwen hun oefeningen op muziek laten zien. Dit onderlinge vertrouwen tussen paard, longeur en voltigeurs is de basis voor verdere uitbreiding van de kür in de toekomst.

  Jeanette Haazen besprak 's middags de muziekkeuze. 'Belangrijk is dat de combinatie van de gangen van het paard met de bijbehorende muziekkeuze in overeenstemming moet zijn. Daarnaast levert de muziek een essentiële bijdrage aan de uitstraling van de kür', aldus Haazen. De muziekkeuze heeft ook invloed op de prestatie van het paard, het is immers een levend wezen. Sommige paarden zijn gevoelig voor bepaalde muziek en dat kan betekenen dat de muziek een positieve of negatieve invloed heeft op de prestatie van het paard. Dit is dan ook de reden dat er tijdens trainingen regelmatig met de muziek getraind wordt. Op deze manier kan zowel de longeur als de trainer zien hoe het paard op de muziek reageert en kan de voltigeur de muziek optimaal leren gebruiken.

  Achter een succesvolle kür zit altijd een goede planning en een doordachte opbouw. De kür is interessant en afwisselend samengesteld indien de volgende regels in acht worden genomen:
  · Harmonie tussen voltigeurs en paard.
  · Afwisseling bij de keuze van verschillende oefeningen.
  · Wisseling van oefeningsvolgorde.
  · Veelzijdigheid van opsprongen, afsprongen en overgangen.
  · Afwisseling in de variatiemogelijkheden van de kür-oefeningen.
  · Principe van stijgende moeilijkheidsgraad per oefening.
  · Laat enkele hoogtepunten in de kür een accent op het geheel zetten en verdeel die gedurende de kür.
  · Originaliteit en creativiteit.
  · Muzikaliteit.

  Bron: wwww.knhs.nl

   

  KNHS
  11-1-2007 Roos Slottje gekozen in Atletencommissie KNHS

  ERMELO - (KNHS) - Roos Slottje is door de leden van het huidige A- en B-kader voltige gekozen als vertegenwoordiger in de Atletencommissie van de KNHS.

  De KNHS-Atletencommissie is een zelfstandig adviesorgaan binnen de KNHS en vertegenwoordigt de topsporters die deel uitmaken van de A- en B-kaders en de sporters die hun sport binnen de FEI-disciplines op topniveau beoefenen. De commissie heeft als voornaamste doelstelling het behartigen van de belangen van deze topsporters.

  Roos Slottje volgt Cynthia Danvers op, van wie het zittingstermijn is verstreken. Slottje nam in 2006 als solo-voltigeur deel aan de Wereldruiterspelen in Aken en beëindigde daarna haar carrière als internationaal voltigeur. Zij blijft als trainer echter nauw betrokken bij de voltige en zal met haar ervaring als topsporter zich nu dus ook als lid van de Atletencommissie inzetten voor deze tak van sport.

  Omdat de zittingstermijn van Anky van Grunsven en Adriaan Smeulders ook afgelopen was, heeft de KNHS een oproep gedaan aan kaderleden en ex-kaderleden dressuur en eventing senioren om zich kandidaat te stellen als commissielid. Er waren echter geen gegadigden voor deze functies. Hierdoor zijn Van Grunsven en Smeulders, die zich beide herkiesbaar hadden gesteld, herbenoemd.

  De volledige samenstelling van de Atletencommissie is nu als volgt:

  • Voorzitter - Tineke Bartels (Hooge Mierde) - aftredend
  • Springen - Wout Jan van der Schans (Lunteren)
  • Dressuur - Anky van Grunsven (Erp)
  • Eventing - Adriaan Smeulders (Someren)
  • Mennen - IJsbrand Chardon (Den Hoorn)
  • Voltige - Roos Slottje (Lisse)
  • Endurance - Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek)
  • Reining - Jolande van der Valk (Brasschaat, België)
  • Aangepaste sport - Joop Stokkel (Aalsmeerderbrug)

  Bron: www.knhs.nl